Op het Aquarium forum werd zo enthousiast geschreven over deze grappige kleine dieren dat ik er wat meer over wilde weten. Het bleek dat het geen echte sociale dieren waren en in een kleine bak met hooguit 1 man en 2 vrouwtjes gehouden konden worden.
Mijn keus voor een aquarium viel op een Aqua-40. Dit zijn leuke kleine bakjes maar net groot genoeg voor een koppeltje dwergkogeltjes.

Normaal zit hier verlichting en een pomp bij, maar "mijn" leverancier deed er ook een verwarmingssetje bij. Het enige wat ik nu nog belangrijk vond was een thermometer, dit is een gewone glazen ding geworden die je in bijna elk aquarium wel ziet.
Maar daarmee ben je er nog lang niet.
De inrichting:
Als eerste heb ik de bodem in twee stukken verdeeld door er een stuk flexibel plexiglas van ongeveer 6 cm hoog in te maken. Hiermee wil ik een soort terras creëren waardoor ik voldoende bodem vulling heb voor de planten achterin maar voorin de bodem net laag genoeg kan houden zodat dit niet erg zichtbaar is tegen de voorruit. In het achterste gedeelte kwam eerst een laagje voedingsbodem (floredepot van Sera) waarna ik overal een flinke laag donker fijn grind neergelegd heb. Natuurlijk had ik deze eerst goed gespoeld.
Ook had ik al eens een mooi stuk hout meegenomen uit een dieren speciaalzaak en deze kwam nu goed van pas. De kogeltjes vinden hoekjes en gaatjes leuk om in rond te snuffelen en te verstoppen en dus heb ik er ook nog een aantal rivier keitjes in gelegd. Als laatste kwamen de planten en natuurlijk het water. Hiervoor heb ik ongeveer 10 liter water uit ons andere aquarium genomen en de rest kraanwater. Het voordeel hiervan is dat er nu al goede bacteriën in het water zitten die het water zuiver houden. Om een mooie inkijk in de bak te houden, heb ik de achterwand en kleine stukjes zijwand, aan de buitenkant bekleed met zwart karton. Zo vallen de pomp en het verwarmingselement niet meer zo op.


Volgens de kenners stond er teveel stroming in de bak en dit kon ik veranderen door de uitstroom tegen de achterruit aan te laten gaan. Dat was een prima tip, het werkte goed. Het volgende advies was om er toch nog een paar planten bij te doen en eventueel ook wat drijf plantjes met lange worteltjes zodat de zicht lijnen van de dieren onderbroken werd. Hiermee kun je voorkomen dat de visjes gaan "dansen", dit is het op en neer zwemmen langs de ruit. Zo werden er ook nog meer spannende plekjes voor ze gecreëerd om verveling te voorkomen.

Op het Internet kwam ik een grappige drijvende mosbal tegen die met een dun nylon draadje in de boden verankerd is. Ook had ik er alvast een aantal slakken in gedaan. Nu was de bak niet zo leeg meer.

Tja, en dan komt het moeilijkste, wachten tot het water goed is "ingedraaid" zodat de kogeltjes er een fijn thuis hebben. Dit duurt over het algemeen zo'n twee weken, of langer als er alleen kraanwater in gekomen is.

Op deze manier kunnen de planten ook even goed aantrekken.

En dan nu......

De bewoners

Ik hoop eigenlijk dat ik een mannetje en een vrouwtje gekozen heb. De ene heeft namelijk minder strak omrande vlekjes, een lichter buikje en is ietsje groter, de ander heeft wat donkerder vlekjes, heeft een beginnend donker streepje op zijn buikje en is in het geheel iets kleiner. Maar de tijd zal het leren. Op de rechter foto wordt er jacht gemaakt op een slakje. Het is schitterend om te zien hoe dat gaat. Eerst draaien ze er een paar keer omheen om te zien hoe ze dit nu het best aan kunnen pakken, en dan in éne slaan ze toe.

De planten in de bak zijn inmiddels ook al lekker aan het groeien geslagen.

De foto's zijn overdag genomen waardoor er jammer genoeg wat spiegeling in de ruit te zien is.

We zijn inmiddels een aantal dagen verder en nu blijkt dat ik toch 2 mannetjes heb. Er wordt nu nog niet echt hard gevochten in de bak maar 1 mannetje wordt steeds zeer uitdrukkelijk naar achteren verbannen. Het is duidelijk dat dit niet lang goed zal gaan en ik wil dan ook even overleggen met de leverancier of ik 1 visje kan omruilen voor een vrouwtje of eventueel terug kan brengen als er geen vrouwtjes meer zijn.

.......

Het is gelukt, ik hoop dat ik er nu echt een vrouwtje bij heb.

Ze is wat ronder van vorm. geen rimpeltjes bij haar oogjes, de vlekjes bij de staart zijn niet echt een streepje en volgens de verkoper is er nog een verschil wat ook bij hele jonge dwerg kogeltjes te zien is: de mannetjes zijn iets geler. Ik heb de foto's er nog eens op nagekeken en ja, ook dat zou kunnen. Deze heeft eigenlijk helemaal geen geel aan haar vinnetjes en staartje.

Updateje.

Het gaat goed met deze twee, er heerst rust en vrede inde bak. Ze scharrelen beide lekker rond op zoek naar slakjes en zo af en toe komen ze elkaar tegen maar er gebeurd niets bijzonders.

Dus de volgende stap maar genomen. Ik weet het, het is een gok maar ik heb 3 volwassen Japonica garnalen in de bak gedaan (1 man en 2 vrouwtjes).

Dat was toch eigenlijk wel lachen hoor. De twee kogeltjes hadden echt zoiets van: Wat hebben we nu aan onze fiets hangen.... Die garnalen zijn dan ook bijna 3 keer zo groot dan de kogeltjes. Zo af en toe komt een garnaal een kogel tegen en: zoef weg is de kogel :)

Op de laatste foto zie je de hele schoonmaakploeg. Dat is dus gelijk de reden waarom ik de garnalen hier in gedaan heb. Ik wilde een schoonmaak ploegje in de bak hebben. Eens kijken of ze de eventuele algen en andere rommel de baas blijven. Om ze te helpen "stofzuig" ik elke dag (bodem afhevelen), wat automatisch ook een beetje waterverversen is. Natuurlijk ververs ik 1 keer per week ongeveer één derde van het water. Maar er blijft altijd rommel in hoekjes en gaatjes, daar zijn dan de garnalen voor aangenomen. (tenminste, als de kogeltjes ze in leven laten )

We zijn alweer 2 weken verder en de garnalen doen het nog steeds prima. De Kogeltjes zwemmen er nog steeds met een grote boog omheen.

De planten zijn alweer een heel stuk gegroeid.

De vallisneria deed het niet echt goed en dus nu nog maar een tweede poging....

 

Van de zijkant af gezien....

Karel kater vind de vissen ook heeeeeeel interessant...

Toch weer wat veranderd, en zo blijven we bezig.

---

De Kogelvisjes hebben gezeldschap gekregen van 10 Bijengarnalen. Leuke bruin/wit gestreepte beestjes

Meneer en mevrouw Puf moeten er wel aan wennen. Alweer andere vreemde wezens in hun huisje....

Zo staat de bak er nu bij.

De bijengarnalen hebben het niet gered. Op een gegeven moment zag ik 's morgens een garnaal dood op de grond liggen. De volgende morgen weer, enz. Ze zagen er helemaal heel uit, dus ik denk niet dat de kogeltjes ze gedood hebben. Groot raadsel...

Om er toch wat meer leven in te hebben zitten er nu vuurgarnalen bij in.

Het bakje ziet er nu niet meer zo nieuw uit ;) en moet ook gesnoeid worden.

Meneer en mevrouw Puff doen het goed. Hier zwemt ook nog een platy jong. Deze waren bedoeld als een lekker hapje maar dit snapten de puffertjes niet.

Nou ja, zeg.... Kunnen kogeltjes kleuren zien?

Mijjn vuurgarnalen worden aangezien voor rode muggenlarven. Ze vinden ze heerlijk. Hmm, tja. Het zijn en blijven rovertjes. Vanaf nu gaan er alleen te licht gekleurde vuurtjes in deze bak.
Jongens de sushi bar is weer geopend :)

Hey, wacht eens ... ja, daar is wat lekkers.
Van de grote Japonica garnalen, die er ook nog steeds inzitten, blijven ze vooralsnog gelukkig vanaf.

Ik heb plantjes gekregen van een lieve mede aquariaan.
Dit is het resultaat:

Die mosbol vooraan vinden de garnalen nu al leuk.

De bak is al weer lekker aangegroeid, en gesnoeid en weer aangegroeid.

tijd voor een volgend expirement. Een bakje met 2 kogelvisjes en een paar garnalen is niet wat je zegt overbevolkt. voor mijn gevoel kon er best nog iets bij, maar ja. Wat doe je bij kogelvisjes...

Nu ik gezien heb dat mijn kogeltjes andere visjes niets doen, zelfs de allerkleinsten niet, wil ik het proberen om er een paar andere visjes bij te doen. De keus is gevallen op de trigonostigma hengeli. Het is een redelijk klein blijvend visje en wat ik zoal gelezen heb ook een redelijk sterk visje. Ze kunnen zich snel uit de voeten maken als dat nodig mocht zijn. De waterwaarden kloppen niet helemaal maar ik heb geprobeerd om hier de gulden middenweg in te vinden voor de kogeltjes en de andere vissen. Er zwemmen er nu 5 in het bakje rond.

Ze zitten er nu ruim een week in en tot nu toe gaat het goed. Maar ik hou alles heel goed in de gaten want als er 1 van de visjes een stuk vin of staart mist zijn ze snel overgebracht naar de bak van Bas.

Ik heb nog een hele mooie foto van onze brombeer Mr. Puff


---------*****---------

En dan nu .... het aquarium van Bas

De vissen staan onder bescherming van een robot (links) en hebben een heel wagenpark ter beschikking.

We zijn al weer een tijdje verder en daarom wat meer foto's

De bak is weer een beetje meer volgroeid en moet alweer gesnoeid worden.

Wat zit hier dan allemaal in?

2 platy's (2v), 1 ansistrus sp3 (v), 11koperzalmpjes (6v 5m), 3 blauwe appelslakken, meer dan 50 vuurgarnalen,een heleboel poelslakjes en torenslakjes om de bodem los te houden.

Op dit moment hebben de appelslakken eieren. Maar of ze ook uitkomen? Dat moeten we nog afwachten.

Inmiddels zijn er honderden blauwe appelslakken uitgekomen en deze groeien goed. Er zijn er natuurlijk geen honderden meer over, de kogelvissen uit de andere bak snoepen er van tijd tot tijd heerlijk van.